maandag 2 mei 2016

Vrijdag 29 April. Porto s'middags

Vrijdag 29 April,

S' middags aangekomen op de CP, weer eens een keer een lange broekb en nette blouse aangetrokken.
Rustig naar de stad gelopen en van de altijd aanwezige bedrijvigheid genoten, langs de rechterzijde van de Douro zijn de beroemde bodega's gevestigd. Je vindt hier de pandend van Ofley, Kopke, Cockburn, Calet en Sandeman.  En nog een aantal andere merken, vooral veel bussen voor de deur en bezoekers voor de diverse rondleidingen die er in alle talen zijn .

Blik op de cathedraal aan de overzijde van de rivier.
Beroemde bodega van SandemanSandeman, terrasje ervoor.





Zijn gelijk bij een paar bodega's naar binnen gegaan om een rondleiding te bespreken. De enigste die voor morgen nog plaats hadden bij een Engelse Tour was Sandeman, dus die besproken.








Vervolgens verder de stad ingegaan en via de beroemde stalen brug, deze is ontworpen door een leerling van Eiffel die ook de naar hem genoemde toren in Parijs heeft ontworpen, er zijn meerdere lagen van deze brug in gebruik voor het verkeer. Dit is het gevolg van het hoogte verschil in Porto.



Op de onderste laag rijden auto's en voetgangers, op de bovenste laag rijdt de tram die in de bovenstad rond gaat.
Ook de auto's en voetgangers make hier grebruik van.
































































De gehele constructie is van staal en overspant de gehele rivier, elk stukje staal is geklonken, er is geen lasnaad in de constructie. Het enigste nadeel wat wij ondervonden toen wij zaterdag middag weer verder gingen, was de breedte van de brug.
Deze is duidelijk op een ander verkeersaanbod gebouwd. Het rij gedeelte is niet echt breed. Camper en spiegels hadden nogal last met de tegenliggers en de voetgangers over de brug. Maar ja na 2 maanden heb je de breedte van de camper wel aardig door, dus niets geraakt.

Laterbin de avond komt de stad volledig tot leven, de terrasjes stromen vol en de straatmuzikanten laten hun beste liedjes horen, ook een jengel (elektrische) gitarist trachte wat geld bij te verdienen, maar zijn repertoire was nou niet echt wat de menigte wilde horen.  Verder langs de oever en een stukje binnenstad bezocht, na deze inspanning werd het weer tijd om de dorst duivel te bestrijden en op een terrasje deze maar weg te jagen. Lekker biertje in de schaduw.




 De portugese studenten in hun kenmerkende lange zwarte jassen.