vrijdag 6 mei 2016

Zondag 1 Mei. In Santiago de Compastella.


Zondag 1 Mei,

De rit van Arcade naar Santiago viel mee, we arriveerde rond 10 uur op de CP van waaruit wij met de stadsbus naar het centrum zouden gaan.
Hiervoor moesten wij een paar straten naar beneden lopen en daar de bus nemen. Plan was perfect, echter de bussen rijden in het weekenden vooral op zon en feestdagen op een zo'n onduidelijk schema, dat wij er niets van begrepen.
Er kwam een stel jongelui aan dus deze maar aangeklampt, zij keek op haar smartphone de dienstregeling na en melde dat er waarschijnlijk over een uur een bus zou komen.
Oké en bedankt, wij terug naar de camper en naar de grote parkeer c/q overnachtingsplaats verderop in de stad gereden, hier € 3,50 voor parkeren betaald en een plattegrond van Santiago rijker, te voet bergaf naar het centrum.
Ongeveer 1,5 Km zou de afstand zijn volgens parkeermevrouw, viel dus best nog mee en vooral naar beneden lopen gaat prima.

Grote parkeer/overnachtingsplaats, zijn hier niet blijven slapen.




In een zijstraat liepen wij tegen deze kerk gewijd aan SAN Miguel aan.
Na een behoorlijke omzwerving en het continu raadplegen van de plattegrond kwamen wij 
uiteindelijk bij de kathedraal uit. Er was een betoging op de trappen van de arbeiderspartij voor zover wij konden begrijpen. 
Het was immers de dag van de arbeid, en dan moet je als partij je stem laten horen ! 

Hier verzamelden zich geen pelgrims maar 1 Mei betogers




Er was ook redelijk wat politie op de been zodat het niet kon escaleren. De menigte was het volledig een s met de kleine man met het gele hesje aan. Elke keer als hij even stil was juichte en klapte de menigte. 







Nadat wij de menigte aan de zijkant gepasseerd waren konden wij naar de ingang van de kathedraal, en een rondje langs de diverse kapellen in de zijbeuken en aanbouwsels, zijn wij in de rij gaan staan om langs de heilige Jacobus te gaan, (ik ben trouwens naar hem vernoemd) iedereen staat geduldig op zijn beurt te wachten om vervolgens via het smalle trapje bij het beeld te komen.

Het is een mans brede gang en als je dan boven bent kom je aan de achterzijde van Jacobus uit en kan je hem zachtjes over zijn bolletje aaien. De meeste prevelen er dan een gebedje bij, wij hebben hem eerbiedig een schouderklopje gegeven. 

Deze foto stiekem met de telefoon gemaakt, want fotograferen mocht niet , zat ook een oude monnik op de uitkijk.

Als je Jacobus over zijn schouder kijkt zie je de pelgrims en andere bezoekers achter zijn rug om verder de kerk ingaan. Deze foto is genomen voor het altaar. 

Bij ons bezoek was er een kerkdienst aan de gang, hierdoor was de weg langs het hoofdaltaar afgesloten. Ook via de zijkanten kon je niet verder, later begrepen wij waarom. Er wordt aan het einde van de mis met het wierookvat gezwaaid. 

Gezien de mannen naast het wierookvat zal deze best willen zwaaien in de kerk

In totaal zijn er 7 mannen nodig om het vat op te heiden en vervolgens het ook te laten zwaaien.
Het vat gaat met reuze zwaaien door de hele breedte van de kerk..


Ik heb getracht de afstand die het vat aflegt in beeld te brengen, maar dat lukte helaas niet. 
Ik schat dat het vat naar elke kant zeker 10 meter uitzwaait. De hele kerk was gehuld in de rook die bij het zwaaien vrijkwam.
Vervolgens zijn we nog de relikwieën kelder in geweest, hier is een gouden kist met daarin relikwieën van de heilige Jacobus.  




Ook nog een ander kistje met iets erin, kon het helaas niet ontcijferen.


De zij ingang van de kerk 


Zoals zo vaak als wij een oud gebouw of kerk bezoeken. Dan zijn de steigers ons voor, volgende keer houden wij het bezoek geheim. 


Zomaar een pleintje met de kenmerkende platanen, als deze vol blad zitten zorgen zij voor heerlijke schaduw in de zomer. 

Hierbij het voorstel gezien in een winkel voor de moderne non.   


Voorlopig even de IPad aan de lader anders kan ik niet verder.

Grtjs SjaWi 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten